Hamoir

By

Diener & Diener Architekten

Diener & Diener Architekten

DIENER & DIENER ARCHITEKTEN

Het hoofdkantoor van Diener & Diener Architekten bevindt zich in Bazel, Zwitserland, het kantoor wordt geleid door Roger Diener. Roger Diener werd geboren in 1950 en studeerde architectuur aan ETH Zürich. Sinds 1990 is hij gastprofessor aan verschillende universiteiten.

Zijn architectuur geeft de geest van een plaats uitzonderlijk goed weer. De vorm van zijn gebouwen en de materialen en kleuren die hij gebruikt, reflecteren sterk de omstandigheden van een specifieke site. In zekere zin geeft de architect Diener een stuk vrijheid op, die de stadsplanner in hem herwint.

Enkele referenties: Grande Médaille d’Or 2002 de l’Académie d’Architecture (Frankrijk), Campus Novartis ‘Forum 3’, Bazel, Residentie olympische dorp, Turijn, Teachers Training Centre, Malmö, Museum Centre PasquArt, Biel, Mobimo Tower, Zürich, Kattendijkdok, Antwerpen.

LANDSCHAPSARCHITECT GÜNTHER VOGT

Na meerdere nationale en internationale samenwerkingen met gerenomeerde architecten, startte Günther Vogt zijn eigen bureau in 2000. Zoals hij het zelf omschrijft, is zijn benadering gebaseerd op het samenspel van drie elementen: natuur, structuur, en technologie. Waar verschillende van zijn collega’s groene ruimtes radical veranderen, verkiest Vogt de evolutie van het landschap, waarbij de sporen van het verleden versterkt worden. Hij werkt steeds samen met een multidisciplinair team, waaronder specialisten in tuinbouw, plantkunde of kunstgeschiedenis.

LANDSCHAPSARCHITECT GÜNTHER VOGT

“Toen we het park voor het eerst zagen, die onmetelijke en tijdloze rust, zijn we de verschillende lagen beginnen te ontcijferen. Alleen wie met veel precisie tewerk gaat, kan het terrein met al zijn intrinsieke kwaliteiten helemaal doorgronden. Het park is veel ouder dan het gebouw dat erin staat. De vele prachtige bomen en het algemeen ruimtelijk concept zijn stille getuigen van het 19de-eeuwse ontwerp van het park. Het netwerk van voetpaden werd nadien toegevoegd. Na lang wikken en wegen hebben we beslist om terug te gaan tot op de oudste laag: de bestaande bomen verzekeren het evenwicht tussen de architectuur en de open ruimte. We hebben ze behouden als ruggengraat van het park. Ze sluiten op een natuurlijke manier aan bij de ruim bemeten houten terrassen. Het oude hout treedt in dialoog met het nieuwe hout.”

DE LIEFDE VOOR HET VAK

Na talloze nationale en internationale samenwerkingen met gerenommeerde architecten, opende Günther Vogt in 2000 zijn eigen bureau voor landschapsarchitectuur. Zoals hij het zelf zegt, zoekt het bureau een snijpunt tussen drie elementen: natuur, structuur en techniek. Waar veel van zijn collega’s radicaal in groene ruimtes ingrijpen, doet Vogt het landschap evolueren en wil hij de sporen van de geschiedenis opnieuw een plaats geven. Zijn aanpak is altijd multidisciplinair en in het team is ook plaats voor specialisten op vlak van tuinbouw, planten en kunstgeschiedenis.

“Dit is een prestigieus project, met niets anders in Brussel te vergelijken.”

PARC DU HAMOIR

Het is een project van vastgoedontwikkelaar Project² uit Antwerpen. Het is er gekomen na een aantal woonprojecten die aan grote Europese architecten werden toevertrouwd: het handelsmerk van Project².

Alon Amar, gedelegeerd bestuurder van Project²

“We hebben een heel duidelijke visie op ons vak. We willen de stad grootser maken, door de toegevoegde architecturale en culturele waarde van onze gebouwen. Onze burgerlijke verantwoordelijkheid als projectontwikkelaar en de formele inhoud van onze projecten zijn even belangrijk als het grote comfort van onze appartementen. Dat is de enige manier om van het leven van de bewoners een echt avontuur voor de zintuigen te maken, om te garanderen dat de eigenaars een goede investering hebben gedaan.

We hebben de specifieke elementen van dit project verregaand uitgediept. Beter dan te mikken op standing of uiterlijke elegantie, zoals al te vaak het geval is in Brussel, hebben we ons geconcentreerd op het dagelijkse leven binnenshuis. Als we even de sterke punten van het project opsommen, namelijk het indrukwekkende privépark, het internationale prestige van Roger Diener, de in daglicht badende luxueuze ruimtes en de beveiliging van de site, wordt duidelijk dat dit project werkelijk uniek is in Brussel!”